FCB, de club patrocinador a club patrocinat


A la propera junta de compromissaris se sotmetrà a votació la publicitat de Qatar Foundation a la samarreta blaugrana. És curiós que aquesta decisió s’hagi fet pública en el mateix moment en que s’anuncia que el FCB presentarà un pressupost amb uns beneficis (20M€) inferiors als ingressos per la publicitat que ofereix Qatar.Tindrà el color negre res a veure amb el petroli que subvenciona la samarreta? D’això en dic manipulació. És com si a la teva xicota de tota la vida, la despertes al matí i li dius: “ahir mentre estaves beguda ens vam casar, però si vols ens divorciem”. Aquest no és el mateix criteri que van seguir quan van decidir que en Johan Cruyff no havia de ser el president d’honor del club sense consultar al soci… No, calla, sí que és el mateix estil. Encara ressonen al meu cap les paraules de la campanya del President Rosell i el seu equip: “el soci és sobirà”.

Dit això, valoro molt positivament la capacitat de la junta per canviat una decisió errònia. No és la primera vegada que rectifiquen i crec que s’ha de ser valent per reconèixer els errors i ho han estat.

PERQUÈ NO VULL QATAR A LA SAMARRETA

El FCB ha estat fins ara amo de la seva imatge. Era un patrocinador de les entitats que volien (i el FCB permetia) associar-se amb el club. El club va rebutjar ser patrocinat per Bwin per l’ètica dubtosa del seu model de negoci i Beijing 2008, per representar un govern que no respecta els drets humans. Ambdues opcions eren econòmicament molt atractives, segons el que vaig poder llegir de la premsa. Ara això s’ha acabat. EL FCB HA PASSAT DE SER UN CLUB PATROCINADOR A UN CLUB PATROCINAT. Què vol dir això? Doncs senzillament que la imatge del Barça ja no depèn del club.

-Com pot afectar això a les finances del club?

Caeteris Paribus (sense tenir present que el FCB està travessant l’etapa esportiva més gloriosa de la seva història), la samarreta del FCB val menys amb Qatar que sense. Una altra cosa és que sigui la més venuda perquè el FCB és el millor equip del món. Ningú
pot negar que es perdran vendes per culpa d’això. UNICEF ajudava a vendre samarretes (opinió personal) i incrementava la cotització en partits amistosos i l’audiència televisiva.

 “Però són 30 M€! Això equival al marge brut de 1M de samarretes!” Podria dir algun directiu. Jo responc que també hi ha la publicitat a la web, a les rodes de premsa, a l’estadi… Quan val tot això? quin és el cost d’oportunitat de tot l’espai que ocupa QF? Hi ha marques que no volen associar-se amb Qatar i que per tant han rebutjat convenis amb el FCB? Quines despeses i obligacions té el FCB dintre del contracte amb QF (entrades i llotges, publicitat tv, drets internacionals, despeses d’hospitalitat vàries, personal del club dedicat, merchandising, logística d’imprimir publicitat a ambdues cares de la samarreta, negociació amb UEFA per permetre 2 sponsors, …)?

És curiós que la clàusula que permetia una extensió del patrocini a les seccions es descartés a la primera de canvi, un cop ja havien desvirgat la samarreta blaugrana. Què passarà quan hi hagi una revolta a Qatar com està passant a la resta de dictadures àrabs?

-Com afecta això a la massa de seguidors mundial?

Hem de tenir present que QF té unes connotacions ideològiques que no tots els socis i simpatitzants culers comparteixen. És extremadament arriscat posicionar-se d’aquesta manera. El FCB hauria de mantenir una posició més neutral, com tenia amb UNICEF o amb la samarreta neta.

-Perquè es gasten 30M€ els àrabs en promocionar una fundació?

No ho sé però m’agradaria saber-ho. També voldria saber quina societat o entitat hi ha al darrera. Els regals es fan per nadal.

-És Qatar una democràcia?

No, tot i que la gent del carrer hi viu feliç, segons diu el president Rosell.

-Quin benefici rep el soci del FCB de Qatar Foundation?

A banda dels diners cap, que jo sàpiga. De fet la samarreta blaugrana està aquest any més cara que mai, tot i la propaganda, responent a la inqüestionable llei de l’oferta i la demanda.

-Té alguna cosa a veure amb l’empresa que tenia el Sandro a Qatar i que va dir que es vendria si sortia elegit president?

No ho sé. Un aclariment crec que seria pertinent.

-Quant el president Rossell al 2003 va aprovar(com a membre de la junta) l’inserció de publicitat a la samarreta amb l’excusa de posar-hi Unicef, ja tenia pensat utilitzar-ho per posar propaganda de Qatar?

Crec sincerament que no, aleshores encara deia a tot arreu que mai es presentaria a les eleccions. El que sí és clar és que es va “embaucar” al soci.

Cada dia que passa amb aquesta directiva, el FCB és UN CLUB MÉS.

2 pensaments sobre “FCB, de club patrocinador a club patrocinat

  1. Retroenllaç: 100 errors que el futur president no hauria de repetir

  2. I used to be recommended this web site by way of my cousin. I’m now not sure whether this put up is written by him as nobody else recognize such unique approximately my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s